Ana Sayfa

Her Ne Olursa Olsun Önce CAN GÜVENLİĞİ

Her ne olursa olsun, dünyanın neresinde olursanız olun, hangi platformu kullanırsanız kullanın, burada bir tek amaç var oda insan hayatını korumaya almak. (yazıyı okumak için başlığı tıklayın)
Her Ne Olursa Olsun Önce CAN GÜVENLİĞİ.

A+A PERSONEL PROTECTIVE EQUIPMENT FUARI

Geçtiğimiz ay Almanya’nın Düsseldorf şehrinde dünyanın en büyük KKD (Kişisel Koruyucu Donanımları) ve İş Güvenliği fuarı (A+A PERSONEL PROTECTIVE EQUIPMENT) düzenlendi. KKD konusunda işlerin Avrupa Birliği ülkelerinde sıkı tedbirlerle uygulandığını zaten biliniyordu, yinede kendi gözümüzle görmek istedik. Fuar beklenildiği gibi kalabalıktı. Birçok ülkeden katılımcı ve ziyaretçi fuara katılmıştı. Hemen hemen her sektöre hitap eden İş güvenliği malzemelerinden-ekipmanlarından, tutunda personel iş kıyafetlerine ve KKD’ye kadar birçok ürünü görme ve inceleme fırsatı bulduk bu fuarda. Fuara katılan birçok firma ve katılımcıyla tanışma ve KKD-KKD ekipmanları konusunda konuşma ve sohbet etme fırsatı da bulduk.

 

Herşey Güvenli Çalışma İçin

Özellikle kendi sektörümüz olan Personel Kaldırma Platformlarında kullanılan iş güvenliği ekipmanlarını ve dünyada alınan yeni güvenlik tedbirleriyle bu konuda geliştirilen ürünleri inceleme ve bilgi alma fırsatı açısından çok değerli bir fuardı.

 

Kişisel Koruyucu Donanım Olmadan Asla

Fuara katılan firma temsilcileriyle görüşme yaptığımızda sanki sözleşmiş gibi aynı parola ağızlarından çıkıyordu; “Kişisel Koruyucu Donanım ve Ekipman Olmadan Asla”. Bilindiği gibi ülkemizde de Makaslı, Eklemli, Paletli, Dikey, Teleskopik, Araçüstü vb. birçok platform artık iş sektörümüzde hayatımıza girerek kullanım alanları gittikçe çoğalmaktadır.

Peki, neden böyle bir deyim kullanıyorsunuz diye sorduk. Ortak cevap hep aynıydı; “insan hayatı her şeyden daha değerli”. Evet, sanırım en önemli cevap buydu;  “İnsan Hayatı Her Şeyden Daha Değerli”. Sohbetimizde bildiğimiz ama sürekli hatırlamamız gerek konuları birde Avrupalılardan dinlemek bu konuda ne kadar ısrarcı olmamız gerektiğini bize bir kez daha hatırlatmıştı.

Çünkü, dediler;

“Çalıştırdığınız personelin KKD ve KKD ekipmanlarını kullanması, çalıştığı yada çalışacağı makine hakkında eğitim almış olması önce işletmemi sonrada çalışanımın hayatını kurtaracak. İşletmemin faaliyetlerini daha profesyonel anlamda yürütebilmesi için çalışanlarımın eğitimli olması ve KKD ekipmanlarını kullanması, makine kullanma eğitimi almış olması işletme karlılık oranlarımızı arttırmaktadır. Unutmayalım ki çalışanlarımız ne kadar nitelikli ve eğitimli olursa işletmemizin marka değeri, piyasadaki prestiji, marka bilinirliliği, firmamıza güven gibi birçok unsurları arttırmaktadır. Bunun dışında iş Kanunu ve İş güvenliği yasaları gibi, uyulmadığı takdirde başınızı çok ağrıtacak tatsızlıklardan uzak kalmış oluyorsunuz”. 

Evet, bizler bunları zaten çok iyi biliyorduk, belki de hemen hemen tüm işletmelerin en iyi bildiği konular arasındaydı İş Sağlığı ve İş Güvenliği ama “bana bir şey olmaz” mantığı belki de bu hayati ve önemli konuyu kulak ardı etmemize neden oluyordu.

Fuarın adı elbette İş Güvenliği ekipmanlarıydı ve hemen hemen her gün birkaç konferans salonunda seminerler düzenlendi. Firma olarak kendi sektörümüzü ilgilendiren bir seminere katıldık, “Platformlarda alınan son güvenlik tedbirleri ve Kişisel Koruyucu Ekipmanların Kullanımı”. Seminere katılmadan önce büyük bir olasılıkla hemen hemen bildiğimiz konuları göreceğimizi, bizim için genel bir tekrar ve hatırlamaktan ibaret olacağını düşündük.

Oysa ki çok yanılmıştık.

Elbette genel tekrarlar vardı ama,

Dünyada platform üreticilerinin öncüleri ile bu makinaların insan güvenliği açısından daha güvenli üretilmesi ve yeni ihtiyaçlarla yeni teknolojileri birleştirerek platform üretilmesini sağlayan güvenlik kuruluşları makinaların daha yüksek güvenlik standartlarında üretilmesi için çaba sarf ettiklerini gördük. Teknoloji gibi platformlarda güvenlik ve güvenli kullanım kuralları sürekli yenileniyor hemen hemen her yıl makinalar daha güvenli hale gelirken bu platformların daha güvenli kullanılmasını sağlayan eğitim doktrinleri geliştirilmekte. Fuar bize, bilmemize rağmen önce güvenlik, önce insan hayatının önemini bir kez daha hatırlattı. İş güvenliğinde “Avrupa Standartları” bizim öncelikli olarak örnek almamız gereken bir ölçüt. Ülkemizde platform operatörlüğü yada platformların kullanımında yeterli miktarda eğitilmiş operatör bulunmamaktadır. Bu handikap daha çok kaza riski ile karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır. Avrupa Standartlarının ilk hedefi platformların kullanılması durumunda, önce güvenlik ve güvenlik tedbirlerinin alınması ve platformun üretim standartları doğrultusunda kullanılarak kaza ve riskleri en aza indirmektir.

 

Sürekli Gelişen Teknoloji ve Eğitim İçerikleri

Daimi gelişen dünyanın gelişen teknolojisi nasıl sürekli yeni platformları piyasalara arz ediyorsa bu orantıda gelişen İş Güvenliği Sistemleri de konularını yenileyerek daha güvenli çalışma ortamları sağlamaktadır. İki yıl önce öğrendiğiniz platform kullanma kuralları yeni üretilen bir makine için geçerli olmayabilir. Her yeni üretilen teknoloji için o üretim standartlarına göre iş güvenliği kuralları gelişmektedir.

Amaç

Her ne olursa olsun, dünyanın neresinde olursanız olun, hangi platformu kullanırsanız kullanın, burada bir tek amaç var oda insan hayatını korumaya almak. Elbette yapılan işlerin bitirilmesi yada daha kolaylaşması amaçlanan bir hedeftir ama unutulmamalıdır ki bütün hedeflere insan gücüyle ve insanın o işe olan katkısıyla varılabilir. Bu yüzden makine üreticilerinin ve işletmelerin ilk amacı ve ilk hedefi “Önce İnsan Güvenliği”dir.

 

Bir Çok Yeni Güvenlik Ekipmanları ve İş Güvenliği Yöntemleri

Fuarda birçok iş güvenliği ekipmanlarını yakından inceleme fırsatı bulduk. Doğal olarak iş sektöründe yer alan birçok meslek türüne göre çeşitli iş ekipmanları ve bunlara ilişkin iş güvenliği malzemeleriyle giysileri vardı. Bizde kendi sektörümüzü ilgilendiren iş güvenliği ekipmanlarını inceledik. Sonuç olarak vardığımız kanı ise, iş ve güvenlik ekipmanları günden güne değişerek hem daha güvenli hemde daha kullanışlı hale geliyor. Örneğin iş güvenliğinde önemli bir yeri olan baretlerde, sade baret yerine hem kulak koruması hemde göz ve surat koruması olan baretler üretiliyor. Yeni baretler gerek estetik görünüm gerekse kullanılan malzeme açısından hem dayanıklı hemde hafif oluyor.   

 

Platform Kullanımında İş Güvenliği Ekipmanlarının Kullanımı

Kullandığınız yada kiraladığını platformun markası, modeli, cinsi, yüksekliği ne olursa olsun, muhakkak iş güvenliği ekipmanlarını kullanınız. Özellikle platform gibi yüksekte çalışma gerektiren iş makinalarında iş güvenliği ekipmanlarını kullanmak hayati bir önem taşımaktadır.

 

Platform Kullanırken Eğitimli Personel

Platform kullanırken kesinlikle eğitimli personel kullanınız, eğitimsiz personel hem işletmeniz için, hem üçüncü kişilerin can ve mal güvenlikleri hemde makinayı kullanan operatör açısından mutlak bir tehlike ve her an yaklaşan bir iş kazasının habercisi olduğunu ve oluşabilecek kazadan ise yasalar karşısında doğrudan işletme ve işletme sahibinin mesul tutulacağını asla unutmayınız.

 

Fuarın Öğrettikleri

Biz kendimize “Ayhanlar Platform “ olarak şu dersi çıkarttık; “Her ne olursa olsun önce can güvenliği”. Firmamız bu doğrultuda makine kiralaması yaparak sektöre katkı vermeye ve hizmet etmeye devam edecektir.