Ana Sayfa

Makaslı Platformlarda Doğru Kullanım

Makaslı Platformlarda Doğru Kullanım.

Bu blog makaleme başlamadan önce öncelikli olarak makaslı platformların (menlift) yük kaldırmak için tasarlanmış makineler olmadığını belirtmek istiyorum. Birçok kullanıcı bu makinelerin yük asansörü gibi kullanılabileceğini düşünmektedir. Oysaki bu makinelerin tasarım ve üretilme amaçları farklıdırlar.

Makaslı platformlar insanların yüksekte olan çalışmalarını güvenle yapabilmeleri için üretilmiş makinelerdir. Bundan dolayı yük ve benzeri ağırlıkların yükseğe kaldırılmasını özellikleri yük yada ağırlık kaldırmak olan makineler yapmaktadır. Makaslı platformları kiralayan müşterilerimiz genellikle bu makinelerin belirli bir ağırlık kaldırma kapasiteleri olduğundan bunlarla yük kaldırmanın da herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünmektedirler. Oysa ki gerçek tamamen farklıdır.

Makaslı platformların maçları dışında kullanılmaları ve bir kaza olması halinde İş Kanunu’na muhalefet edildiğinden ciddi cezalarla karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır. İş Kanunu’na göre makaslı platformları ancak uygun operatörlük belgesi olan kişiler ve bu makinelerle yükseğe insan kaldırmak için çalışma yapılabilmesi için kullanabilirler. Birçok kullanıcı makaslı platformlarda operatör ehliyeti olmadan bu makaslı platformları kullanmalarının yasak olduğunu bilmiyorlar.

Makaslı platformlarda kazalar genellikle tecrübesizlik, makine kullanım kurallarına uymamak, makineyi amacı dışında kullanmak, makineyle yük kaldırmak ve tehlikeli manevralar yapmak sonucu gerçekleşir. Makaslı platformlarla kesinlikle ağır yükler kaldırmayınız ve ayrıca ağır yükler çekmeyiniz. Bazı makine kullanıcıları makinelerin korkuluklarına yada buna benzeri bağlantı yerlerine halatlar bağlayarak makine ile ağır demir profilleri çekmekte yada ağır demir boruları makaslı platformlarla kaldırmayı denemektedir. Bu tip davranışlar kesinlikle makine kullanım kurallarına aykırıdır. Böyle bir davranış sonucunda oluşabilecek bir kazada makineyi kullanan operatörün suç işlemiş sayılabileceği unutulmamalıdır. Makaslı platformların üretilme amaçlarının sadece insan kaldırmak-personel kaldırmak olduğu unutulmadan kiralanması yapılmalıdır. Makaslı platformla personel ön görülen kaldırma kapasitesi limitlerinde yanlarında takım çantalarını yada benzeri çalışma takımlarını yanlarına alabilirler. Kullanıcılar hareketli eşyalarla yükselmek durumunda kalmaları halinde bu eşyaları makaslı platformla yükselmeye başlamadan önce bu hareketli eşyayı sabitlemek zorundadır. Makaslı platformun yükselmesi halinde balkonunda personel dışında kesinlikle hareketli bir yük olmamalıdır.

Şimdi makaslı platformları amacı dışında bazı kullanım davranışlarından söz edelim. Dış cephede sıva, beton, harç vb. gibi işler için kiralanan makaslı platformlarda, kullanıcılar çok sıkça yaptığı önemli bir yanlış ise; makaslı platformların balkonlarında harç, beton, kireç vb. gibi maddeleri karmaları olmaktadır. Makaslı platformların balkonlarında harç karılması öncelikli olarak makine kullanım kurallarına aykırı bir davranış olduğundan İş Güvenliği Kanunu’na göre de cezai bir davranış olarak kabul edilmektedir. İş Güvenliğinin dışında makaslı platformların balkonlarında harç karmak makineye son derece ciddi hasarlar vermektedir. Bu hasarlar genellikle hassa sensörlerin ve kartların arızalanması ve makaslar arasında bulunan pimlerin beton harçlarının makas boşluklarına girmek suretiyle sıkışmasına ve betonun kurumasından kaynaklı pim kırılmalarına kadar (makas kırılması) varmaktadır.

Böyle bir kullanımın ardından iade edilen makaslı platformlar firmamızın teknik servis teknisyenleri tarafından incelenip gerekli arızaları ve hasarları makaslı platformun fonksiyon testlerinden sonra belirlendikten sonra müşteriye arızalara ilişkin yansıtma faturası kesilmektedir. Makaslı platformun aldığı hasar ve yapılan işlemlere göre müşteriye yansıtılan hasar faturası makine kiralama fiyatının çok üstünde bir meblağ şeklinde müşteriye yansımaktadır. Bu durumda makine kiralama fiyatının çok pahalıya mal olduğunu unutmamak lazım. Bunun dışında makaslı platformu kiralayan müşterilerimizin hatalı kullanımdan ötürü işlerinin aksaması ve ciddi bir zaman kaybıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumun maliyet artışına neden olduğunu tecrübelerimize dayanarak gözlemlemekteyiz. Makaslı platformlar doğru kurallara göre kullanıldıklarında zamandan ve maliyetten ciddi tasarruf ettirerek projelerinizi bitirmenizi sağlar. Ancak aksi durumda makine kullanım kurallarına uyulmadan kullanıldıklarında ise size tam tersi zaman ve para kaybettirir.

Makaslı platformların kiralanmasında yapılan başka bir yanlış davranış ise, makaslı platformla yüksekte kaynak yapan personellerin davranışı olmaktadır. Kaynak yapan personel kaynak makinesi için bir demirden şase almak zorunda kaldıkları için bunun çözümünü makaslı platformun korkuluklarından alarak bulmaktadırlar. Ancak makine üzerinden kaynak yapmak için şase alındığında bu yine makineye ciddi zararlar vermektedir. Makaslı platformların elektronik parçalarından biri olan “sürüş kartları”, “ecu kartları” vb. elektronik kartlar gibi parçaları böyle bir şase alınması durumunda yanarak tamiri dahi imkansız bir şekilde kullanılmaz hale gelmektedir. Makaslı platformların kaynak işlerinde kullanılması durumunda kullanıcılarımızın asla unutmamaları durum makine üzerinde kesinlikle şase almamalarıdır. Makaslı platformu kiralayan müşterilerimiz ile bu makineleri kullananlar farklı olmaktadır. genellikle makineleri kiralayan müşterilerimiz bu makinelerin kiralanmasında görevlendirdikleri çalışanları yoluyla kiralama yapmaktadırlar. Ancak makineleri kullananlar kendileri olmadığından ve sahada çalışan işçiler kullandığından makinelerin yanlış kullanım sonucu hangi arızalarla karşı karşıya kalabileceklerini bilememektedirler. Buradaki en önemli tavsiyemiz makaslı platformları kiralayan müşterilerimizin müşteri temsilcilerimizle temasa geçerek güvenli ve doğru makine kullanım hakkında bilgi almaları olacaktır.

Makaslı platformlarla sürüş esnasında bazı davranış kurallarına dikkat etmek gerekir. Bunlardan bir tanesi; özellikle makaslı platformlarla sürüş esnasında önümüze çıkan 10 cm vb. yükseklikteki setlerden hızlı olarak geçilmeye çalışılması. Burada makaslı platformu kullanana kullanıcılar makinenin sete takılmadan geçmesini arzulamaktadırlar. Bunun içinde makineyi hızlı sürüş moduna alarak makineyi setin üzerinden atlatarak geçirmeye çalışmaktadırlar. Böyle bir durumda makaslı platformun tekerleklerini tutan pimlerinde kırılma meydana gelmektedir. Böyle bir durumda yürüyüş motoruyla tekerlek birbirinden ayrılarak kırılır ve bu durum kullanıcı kaynaklı hatalı kullanım sonucu müşteriye yüksek yansıtma faturası olarak yansımaktadır.

Bu şekilde bir setle karşılaşıldığında makaslı platformu kullanan personelin makaslı platformu bu şekilde hızlı sürerek setlerin üzerinden atlatmaktan ziyade ince takozlarla yada setin yüksekliğini tekerlerin üzerinden geçebilecek şekilde tahta vb. şeylerle besleyerek setin üzerinden geçirilmelidir.

Kullanıcılarımızın unutmamaları gereken en önemli kural ise makaslı platformları kiralanma amaçları yaptıkları işleri kolay, pratik, hesaplı ve güvenli bir şeklide yerine getirmeleri içindir. Bu amacın hedefine ulaşabilmesi için makaslı platformları kullanacak olan personellerine makaslı platformları makine kullanım kurallarına uygun kullanmaları için gerekli uyarıları yada denetimleri yapmalarıdır. Bu şekilde yapılan kiralamalarda müşterilerimiz kiraladıkları makaslı platformlardan maksimum seviyede yararlanarak işlerini en güvenli şekilde tamamlamış olurlar.

Biz Ayhanlar Platform olarak amacımız siz müşterilerimize işerinizi sorunsuz yerine getirebileceğiniz güvenli makineler sunmaktır. Kiraladığınız makaslı platformlarda kiralama süresince çalışmalarınızda oluşabilecek her türlü arızalarınızda teknik ekibimizle müdahale etmektir.

Siz değerli müşterilerimizden ricamız ise makineleri kullanmak için kiraladığınızda bu makineleri projelerinizin, işlerinizin bitmesi için tahsis ettiğiniz kullanıcılarınıza-çalışanlarınıza makinelerin “makine kullanım kurallarına” kayıtsız şartsız uyarak kullanmaları gerektiğini yönünde bilgilendirmenizdir.

Unutmayın güvenli bir makine kiralamanın önemli olduğu kadar güvenli ve kurallara uygun makine kullanmakta önemlidir. Bu iki kuraldan birinin eksik olması durumunda kazalar maalesef ki kaçınılmaz olmaktadırlar.

Sizlere sağlıklı ve güvenli günler dileriz.